JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret:

Lav lønn: – Frustrasjonen øker når man ikke selv får en del av kaka

KAMP: Fagforbundet-toppen har løftet de lavtløntes sak i et av LOs viktigste organer.

KAMP: Fagforbundet-toppen har løftet de lavtløntes sak i et av LOs viktigste organer.

Kari Sofie Jensen

Målet til fagforbundstopp Ingunn Reistad Jacobsen er å sikre at ingen medlemmer har lav lønn. Hun mener det er lett å forstå at en del føler seg glemt i lønnsoppgjørene.

2024050311593920240503115938

berit.baumberger@fagbladet.no

«De med lavest lønn skal prioriteres.»

Det er et slags mantra foran de fleste lønnsoppgjør – så også i år.

Mette Nord i Fagforbundet fokuserte på det da hun slo fast kravene foran årets oppgjør. Å «motvirke lavlønn» er en av LOs hovedprioriteringer.

Natt til 1. mai ble det enighet i kommuneoppgjøret. Fagforbundsleder Nord er fornøyd med resultatet:

– Gjennom forhandlingene er vi blitt enige med arbeidsgiver om en avtale som sikrer medlemmene våre økt kjøpekraft, og som har en god fordeling mellom de ulike yrkesgruppene i kommunesektoren, sa hun til Fagbladet onsdag morgen.

Kommuneoppgjøret: Så mye får du i lønnsøkning

– Vi har en jobb å gjøre

Men også etter årets oppgjør vil det være grupper som er lavtlønte. Fagforbundet fortalte nylig historien til Malin Sandvik Bergdal, som du kan lese her.

Ingunn Reistad Jacobsen sitter i Fagforbundets ledelse og er opptatt av hvor ødeleggende det er i hverdagen når du ikke har nok til å klare deg godt.

– Jeg har møtt en dyrepleier som gråt fordi hun følte at hun ikke hadde råd til å organisere seg. Vårt mål er å sikre at vi ikke har medlemmer på lav lønn, men det har vi fortsatt. Så vi har en jobb å gjøre, sier hun.

Enighet i Norges største lønnsoppgjør

Deltid som fattigdomsfelle

Folk som jobber i barnehage, ansatte i kino og dyrepleiere har fått lavlønnstillegg. Men også i andre yrkesgrupper som Fagforbundet organiserer, finnes folk som tjener lite, som frisører, barne- og ungdomsarbeidere, helsesekretærer, kontormedarbeidere og ansatte ved asylmottak. Blant enkelte bussjåfører kan vi også finne noen av Norges lønnstapere.

– Frisørene har fått et bra tillegg de siste årene, men likevel er minstelønna svært lav. Vi har en lang vei å gå. Tariffavtaler i kommunene har bedret seg særlig i fjorårets oppgjør, da offentlig sektor ble prioritert. Den store utfordringen der er at mange jobber deltid. Det er en fattigdomsfelle, slår Jacobsen fast.

Hvem er lavtlønte?

Forskere, fagbevegelse og politikere bruker ulike definisjoner, som:

• De 10 prosentene i Norge med lavest lønn: Per nå er det alle som tjener under 424.200 kroner i året. Eller de 20 prosentene med lavest lønn: 480.000 kroner.

• Med medianlønn – altså den midterste lønna – som utgangspunkt kan man se på de som tjener mindre enn to tredeler av den. Det gir en grense på 401.280 kroner.

• Noen tar utgangspunkt i hva en gjennomsnittlig industriarbeider tjener, og regner 85 prosent av det. I år vil det bety 486.100 kroner

Akkurat nå jobber et utvalg med å definere lavlønn. De legger fram sin rapport før sommeren.

Kilder: SSB og Fafo

• LES OGSÅ: De er lavtlønte, men får ikke lavlønnstillegg

Kamp for ny modell

Fagbladet har skrevet flere saker om kampen for å endre modellen som LO bruker for å beregne lavlønn i samordna oppgjør. Uroen og misnøyen har økt i styrke, fordi en del lavtlønte faller utenfor.

– Det er lett å forstå at en del føler seg glemt. Frustrasjonen øker når det blir sagt at de lavtlønte løftes, uten at man selv får en del av kaka. Det kan skape mistillit fordi de ikke føler seg godt nok ivaretatt av oss. Med rette, kan man si. Systemet fungerer ikke godt nok, og det preger livene til de med lavest lønn, sier Jacobsen.

Hun frontet denne kampen under representantskapet til LO i februar. Fagforbundet mener lavlønnstillegg må legges til den enkeltes personlige lønn. Et utvalg med LO og NHO ser nå på ulike løsninger fram mot oppgjøret i 2025. I år forhandler hvert forbund for seg, så det generelle lavlønnstillegget er først aktuelt nettopp i oppgjøret om ett år.

• LES OGSÅ: Krever cash og bedre kår: – Et spetakkel å få kabalen til å gå opp

• LES OGSÅ: Her er «alt» du lurer på om lønnsoppgjøret

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy