JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Er du helsefagarbeider?

Kommunene lyser ut nesten bare deltidsstillinger

MANGE JOBBER DELTID: I helse- og omsorgssektoren i kommunene er 67 prosent deltidsansatte, ifølge tall fra KS.

MANGE JOBBER DELTID: I helse- og omsorgssektoren i kommunene er 67 prosent deltidsansatte, ifølge tall fra KS.

Tri Nguyen Dinh

Fagbladet sjekket ledige stillinger for helsefagarbeidere i landets ti største kommuner i slutten av januar. I snitt var det lyst ut én heltidsstilling per kommune.

2017020115510020230821171436

simen.grimsrud@fagbladet.no

«Jeg må gå så langt at jeg på det sterkeste vil fraråde alle å bli helsefagarbeider. Dette yrket er rett og slett en stor bløff!», skrev den arbeidsledige helsefagarbeideren Nina Korneliussen i et leserbrev på fagbladet.no i forrige uke. Innlegget skapte debatt, og mange kjente seg igjen.

Dobbelt så mange sykepleierstillinger

Fagbladet har sjekket stillingsannonser for helsefagarbeidere og sykepleiere i landets ti største kommuner. Søket er gjort på kommunenes egne sider fredag 27. januar og mandag 30. januar og gir et øyeblikksbilde av siuasjonen.

Dette er resultatet:

Det er totalt 78 stillinger for helsefagarbeidere: 10 heltidsstillinger, 51 deltidsstillinger og 17 vikariater.

Det er totalt 144 stillinger for sykepleiere: 72 heltidsstillinger, 44 deltidsstillinger og 28 vikariater.

(Se listen over ledige stillinger i de ti kommunene nederst i saken.)

– Blir lei meg

Fire av ti heltidsstillinger for helsefagarbeidere er utlyst av Trondheim kommune, som i 2013 vedtok at alle nye stillinger i hjemmebasert tjeneste skulle være heltidsstillinger. I Norges desidert største kommune, Oslo, var det ikke utlyst én eneste heltidsstilling for helsefagarbeidere, men åtte deltidsstillinger.

– Jeg blir ikke overrasket av disse tallene, men jeg blir lei meg. Jeg kan forstå ungdom som er usikre på om de får en jobb og en lønn å leve av, sier Sissel Skoghaug, nestleder i Fagforbundet.

Hun mener den høye andelen deltidsstillinger som tilbys nyutdannede helsefagarbeidere går utover rekrutteringen til yrket.

– Når vi vet at vi i 2035 kommer til å mangle 60.000 helsefagarbeidere og 30.000 sykepleiere, er det kortsiktig av kommunene å ansette folk i deltidsstillinger, mener Skoghaug.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

HELE STILLINGER: Sissel Merete Skoghaug, nestleder i Fagforbundet, mener kommunene må øke grunnbemanningen for å oppnå en heltidskultur.

HELE STILLINGER: Sissel Merete Skoghaug, nestleder i Fagforbundet, mener kommunene må øke grunnbemanningen for å oppnå en heltidskultur.

Ylva Seiff Berge

– Det tar tid å endre en kultur

Kommuneorganisasjonen KS signerte i 2013 en skriftlig erklæring med Fagforbundet, Sykepleierforbundet og Delta om å jobbe for en heltidskultur i kommunene. Erklæringen ble fornyet i 2015. Anne-Cathrine Hjertaas, avdelingsdirektør for arbeidsgiverpolitikk i KS, sier at arbeidet for heltid står høyt på agendaen og at nettopp utlysninger av stillinger i kommunene er et prioritert område i år.

Tallene Fagbladet har funnet, viser imidlertid at det lyses ut langt flere deltidsstillinger enn heltidsstillinger for helsefagarbeidere. Hjertaas sier at KS ikke kan svare for utlysningspraksisen i hver enkelt kommune.

– Det er ofte en rekke årsaker til at det lyses ut deltidsstillinger. Vår erfaring er at mange kommuner jobber systematisk for å utvikle en heltidskultur. Det tar tid å endre kulturer, svarer Hjertaas.

Vanskelig å rekruttere sykepleiere

– Hvem har skylda for at det lyses ut så mange deltidsstillinger?

– Grunnen til at partene i erklæringen ønsker å gå sammen om å kartlegge utlysninger, er nettopp ikke å plassere skyld. Vi vil heller bistå lokale parter der hvor kommunen ser ut til å stå fast i en deltidskultur. Dette er også et av punktene i handlingsplanen som partene er enige om.

– Hvorfor er andelen heltidsstillinger langt større blant sykepleiere?

– Hva som er årsaken til dette er vanskelig å gi et entydig svar på, men ut fra tilgjengelige data ser at det er en sammenheng mellom utdanningslengde og stillingsstørrelse for flere yrkesgrupper, sier Hjertaas som viser til at kommunene i KS Arbeidsgivermonitor for 2016 ga tilbakemeldinger om at sykepleiere er den vanskeligste gruppen å rekruttere.

Helsefagarbeiderstillinger blir gjort om

Til tross for at helsefagarbeiderne er den største gruppen i pleie- og omsorgssektoren i kommunene, var det lyst ut dobbelt så mange sykepleierstillinger da Fagbladet sjekket kommunenes stillingsutlysninger.

– Det er en trend at stillinger for helsefagarbeidere gjøres om til sykepleierstillinger. Dette fenomenet gjelder ikke bare helsesektoren. På flere andre områder gjøres fagarbeiderstillinger om til stillinger som krever høyere utdanning, sier Fagforbundets nestleder.

– Men samhandlingsreformen har gitt kommunene flere oppgaver og sykere pasienter. Trenger ikke kommunene da flere sykepleiere?

– Kommunene bør øke kompetansen til de som allerede er ansatt. Uansett hvilken helsefaglig utdanning de har i bunn, vil de trenge og ha nytte av praksisnær kompetanseutvikling, mener Skoghaug, som understreker at det er behov for begge gruppene i helsesektoren.

Avdelingsdirektøren i KS har også hørt om at stillinger gjøres om til sykepleierstillinger.

– Men om det er en trend nasjonalt eller kun skjer i enkeltkommuner, vet jeg ikke, sier Hjertaas.

Etterlyser økt grunnbemanning

Før Sissel M. Skoghaug ble valgt inn i ledelsen i Fagforbundet, jobbet den tidligere hjelpepleieren og sykepleieren som enhetsleder på Kroken sykehjem i Tromsø. Fra lederjobben har hun god erfaring med å øke grunnbemanningen. Det reduserte sykefraværet kraftig. Hun mener det er veien å gå for å gi flere hele stillinger.

– Kommunene har en anstrengt økonomi og kan vel ikke bare øke grunnbemanningen?

– Derfor må kommunene få tilført mer penger fra staten. Det vil også være god samfunnsøkonomi, fordi økt grunnbemanning vil redusere sykefraværet, som i dag er veldig høyt i denne sektoren.

Nestlederen i Fagforbundet tror også at endringer av turnusene i helsesektoren kan gi langt flere hele stillinger.

– Hvis vi fordeler jobbing på ubekvem arbeidstid jevnt mellom alle ansatte i sektoren, vil det gjøre at flere får hele stillinger. I dag jobber for eksempel bare tre av fire sykepleiere turnus, resten jobber kun dagvakter. Det er helsefagarbeidere og assistenter som jobber flest ubekvemme vakter, sier Skoghaug.

Ledige stillinger i landets ti største kommuner:

(Antallet deltidsstillinger er antakelig høyere, men i noen annonser er det ikke spesifisert hvor mange stillinger det er snakk om. I de tilfellene har vi kun talt én.)

Oslo

Helsefagarbeider:

Heltid: 0

Deltid: 6

Vikariat: 1

Sykepleier:

Heltid: 10

Deltid: 14

Vikariater: 8

Bergen

Helsefagarbeider:

Heltid: 2

Deltid: 8

Vikariater: 1

Sykepleier:

Heltid: 11

Deltid: 5

Vikariater: 4

Trondheim

Helsefagarbeider:

Heltid: 4

Deltid: 9

Vikariater: 5

Sykepleier:

Heltid: 16

Deltid: 10

Vikariater: 2

Stavanger

Helsefagarbeider:

Heltid: 0

Deltid: 5

Vikariater: 0

Sykepleier:

Heltid: 6

Deltid: 4

Vikariater: 2

(I tillegg er det lyst ut flere stillinger i 15-100 prosent på Stavanger legevakt. Står ikke hvor mange)

Bærum

Helsefagarbeider:

Heltid: 0

Deltid: To stillingsannonser med faste helgevakter. Det står ikke hvor mange stillinger det er snakk om.

Vikariater: 4

Sykepleier:

Heltid: 9

Deltid: 2

Vikariater: 0

Tromsø

Helsefagarbeider

Heltid: 3

Deltid: 4

Vikariater: 4

Sykepleier

Heltid: 11

Deltid: 5

Vikariater: 0

Kristiansand

Helsefagarbeider:

Heltid: 0

Deltid: 9

Vikariater: 2

Sykepleier:

Heltid: 5

Deltid: 1

Vikariater: 3

Fredrikstad

Helsefagarbeider:

Heltid: 0

Deltid: 6

Vikariater: 0

Sykepleier:

Heltid: 2

Deltid: 3

Vikariater: 1

Sandnes

Helsefagarbeider:

Heltid: 1

Deltid: 0

Vikariater: 0

Sykepleier:

Heltid: 2

Deltid: 1

Vikariater: 8

Drammen

Helsefagarbeider:

Heltid: 0

Deltid: 0

Vikariater: 0

Sykepleier:

Heltid: 0

Deltid: 1

Vikariater: 0

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy