JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ingen løsning - energistreiken trappet opp i dag

STREIK: 20 fagforbundsmedlemmer er i streik når energistreiken utvides fredag.

STREIK: 20 fagforbundsmedlemmer er i streik når energistreiken utvides fredag.

Per Flakstad

Streiken for ansatte i kommunale og fylkeskommunale energiverk ble trappet opp i dag. Fagforbundet har nå 20 medlemmer i streik.

2016092309190220230821171436

knut.nygaard@fagbladet.no

per.flakstad@fagbladet.no

Nå er dobbelt så mange i streik i energisektoren, og dette kan bli langvarig.

Til sammen streiker nå 538 ansatte i 30 bedrifter. 20 av disse er medlemmer i Fagforbundet.

Streiken var et faktum fredag morgen for to uker siden, etter at partene ikke klarte å mekle fram enighet om en avspaseringsordning.

Da ble 230 streikende tatt ut i fase én, og nå er vi inne i fase to men ytterligere 308 ansatte i streik, 6 av de nyuttatte er medlemmer i Fagforbundet.

Streiken omfatter medlemmer i EL og IT Forbundet, Fagforbundet, Delta og Parat, mens Tekna, Nito og Maskinistforbundet kom til enighet med KS Bedrift.

Det er arbeidsgivernes krav om å redusere avspaseringsordningen for beredskapsvakter i energisektoren fra tre til to dager som er årsaken til at partene ikke kom til enighet, ifølge fagforbundet.no.

Stein Guldbrandsen, leder av Seksjon samferdsel og teknisk i Fagforbundet, sier at kravene til arbeidsgiversida var urimelige og at en kun krever likebehandling.

– Etter syv døgn på jobb ønsker vi å beholde tre hviledager. Det tilsvarer det som ansatte i energiverk organisert i NHO har hatt i tariffavtalen lenge, sier han.

Svekket arbeidsmilkjølov

– Fram til 2015 har arbeidsmiljøloven sikret de nødvendige hviledagene. Nå er den svekket, og sikrer bare to hviledager. Når KS Bedrift (arbeidsgiverorganisasjonen) kun ønsker å ligge på lovens minstestandard mener vi de ikke ivaretar sikkerheten til de ansatte. Noe som i dette tilfellet betyr at det blir streik, sier Guldbrandsen.

– Mindre belastende

– Å ha beredskapsvakt i et energiselskap er vesentlig mindre belastende i dag enn da arbeidsmiljøloven ble vedtatt tilbake i 1977 – og nivået for avspasering ble satt. Den teknologiske utviklingen med mobiltelefonens inntog har ført til at vakten ikke lenger må sitte hjemme ved fasttelefonen, men kan bevege seg i et stort område. Stortinget har tatt konsekvensen av at belastningen ved beredskapsvakt er noe annet i dag, og redusert antall avspaseringstimer, sier Bjør Ravlo Rydsaa, administrerende direktør i KS Bedrift, ifølge FriFagbevegelse.no.

Mister ti dager

Bakgrunnen for uenigheten er regjeringens endringer i arbeidsmiljøloven, hvor den lovbestemte avspaseringsfaktoren er endret slik at beredskapsvaktene må jobbe sju timer for å få en time med avspasering, mot fem slik det har vært fram til i år. Det utgjør omtrent ti færre hviledager i året for en beredskapsvakt.

Her er Fagforbundets medlemmer i streik fra 30. september:

• TELEMARK

Kragerø Energi AS

Kragerø Energi Holding AS

Tinn Energi AS

Notodden Energi AS

• MØRE ROMSDAL

Rauma Energi AS

Svorka energi

SOGN OG FJORDANE

Lærdal Energi (fra lørdag 1. oktober)

FINNMARK

Repvåg kraftlag

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy