JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret

Her er «alt» du lurer på om lønnsoppgjøret

LØNNSOPPGJØR: Snart skal lønna di forhandles.

LØNNSOPPGJØR: Snart skal lønna di forhandles.

Brian Cliff Olguin

Ekspertene tror lønna di skal øke mer enn på ti år. Her får du svar på det du måtte lure på.

2024040412300820240409142134

per.flakstad@fagbladet.no

Blir all lønn i Norge forhandlet på våren? 

Ja og nei. De fleste oppgjørene finner sted på våren, men lønnsforhandlinger foregår nesten hele året. Hvis du er usikker på når din lønn skal forhandles, kan du spørre den tillitsvalgte der du jobber eller sjekke forhandlingskalenderen på Fagforbundets nettside. Du finner den under temaet «Lønn og avtaler». 

Se når lønna di skal forhandles.

Hva er forskjellen på et hovedoppgjør og et mellomoppgjør?

Det er hovedoppgjør annethvert år. Da blir hele tariffavtalen revidert. Det vil si at det forhandles om både lønn, arbeidstid, pensjon, ulempetillegg og alt annet som står i avtalen. Årene mellom hovedoppgjørene kalles mellomoppgjør, og de dreier seg kun om justeringer av det som ble avtalt om lønn året før. I år er det hovedoppgjør. 

Sjefsøkonom: – Mye penger å hente.

Når et oppgjør får en ramme på for eksempel fem prosent, betyr det at alle får et prosenttillegg? 

Nei. Den økonomiske rammen har ikke noe med hva slags type lønnstillegg som blir gitt. Rammen er det som blir arbeidsgivers økte utgifter som følge av oppgjøret. En ramme består av tarifftillegg, overheng og lønnsglidning. 

STARTEN: Lønnsoppgjøret begynte sent i mars.

STARTEN: Lønnsoppgjøret begynte sent i mars.

Erlend Tro Klette

Hva er tarifftillegg? 

Det er lønnstilleggene som den enkelte arbeidstaker får, og i tillegg utgifter til for eksempel økte ulempetillegg og eventuelle reformer, som for eksempel redusert arbeidstid. 

Hva er overheng? 

Hvis du får 12.000 kroner i lønnsøkning fra 1. mai, betyr det at du får 1000 kroner mer i måneden resten av året. Det vil si at du får 8000 kroner i økt årslønn. Først året etter vil dette bli 12.000 kroner, fordi du da har fått den økte lønna hele året og ikke bare de åtte siste månedene. Forskjellen på 4000 kroner er lønnsvekst som kommer som en konsekvens av tillegget som ble avtalt året før, og skal være med i den økonomiske ramma det skal forhandles om. I år er overhenget i kommunal sektor (KS) beregnet til 1,8 prosent av den totale ramma. 

Hva betyr frontfaget?

Hva er lønnsglidning? 

Dette er forskjellen på den lønnsøkningen som er avtalt og den økningen som faktisk har skjedd i løpet av et år. Det kan blant annet omfatte lønnstillegg som arbeidsgiverne gir etter forhandlinger med fagforeningene gjennom lokale forhandlinger på de enkelte arbeidsplassene. Det kan også komme av at ansatte har gått opp i lønn på grunn av ansiennitetsopprykk. Lønnsglidning anslås før lønnsforhandlingene hvert år, og er en del av den totale økonomiske ramma det forhandles om. I år er lønnsglidning i kommunal sektor anslått til 0,2 prosent. 

LEDER: Jørn Eggum er leder for Fellesforbundet.

LEDER: Jørn Eggum er leder for Fellesforbundet.

Erlend Tro Klette

Hva betyr ansiennitet og hva er en ansiennitetsstige? 

Hvor lenge du har vært aktiv i et yrke eller hvor lenge du har jobbet i en virksomhet kalles ansiennitet. Veldig mange tariffavtaler har en såkalt ansiennitetsstige som gjør at lønna øker trinnvis jo lenger du har jobbet i yrket eller vært ansatt på arbeidsplassen. 

Dette er hovedkravet til Fellesforbundet?

Hva menes med reallønnsøkning og økt kjøpekraft? 

Dette handler om verdien av lønna di, eller med andre ord mengden av varer og tjenester du kan kjøpe for de pengene du tjener. Reallønn er den utbetalte lønna (nominell lønn) korrigert for prisstigning. Øker din lønn med 5 prosent i løpet av året og prisstigningen er på 4,5 prosent, har du en reallønnsvekst på 0,5 prosent. For å opprettholde kjøpekraften din, må du ha like mye i lønnsøkning som prisnivået øker.

Hva er et generelt tillegg? 

Dette er et lønnstillegg som gis til alle, i motsetning til for eksempel lavlønnstillegg som bare de lavest lønte får. Et generelt tillegg kan enten gis som kronetillegg eller som prosenttillegg. Det kan også gis som et lønnstrinnsopprykk for dem som har tariffavtaler med faste lønnstrinn. 

STARTEN: Lønnsoppgjøret starter når direktør i Norsk Industri, Knut Sunde, får overlevert kravene fra Fellesforbundet.

STARTEN: Lønnsoppgjøret starter når direktør i Norsk Industri, Knut Sunde, får overlevert kravene fra Fellesforbundet.

Erlend Tro Klette

Hva er forskjellen på kronetillegg og prosenttillegg? 

Kronetillegg er et lønnstillegg som blir gitt som et bestemt antall kroner. Slike tillegg gir oppgjørene en generell lavlønnsprofil, fordi det samme kronetillegget utgjør en større del av lønna til dem som i utgangspunktet ligger lavest i lønn. De vil altså merke lønnsøkningen best. Samtidig minker ikke ulikheten i kroner, siden forskjellene opprettholdes på samme nivå. Et prosenttillegg er et avtalt prosenttillegg av den lønna du har, og det vil øke forskjellene på lavtlønte og høytlønte, siden det vil gi dem med høyest lønn et høyere kronebeløp i lønnstillegg. 

Hva er uravstemning? 

Ved hovedoppgjør skal alle medlemmer som er omfattet av en tariffavtale stemme over forhandlingsresultatet. Da får de en sms hvor de har mulighet til å si ja eller nei til sitt lønnsoppgjør. Husk at du bare kan stemme på det oppgjøret som gjelder den tariffavtalen du tilhører. Siden Oslo er et eget tariffområde, kan for eksempel ikke ansatte i hovedstaden stemme over resultatet for de ansatte i andre kommuner, og ansatte i kommunene utenfor Oslo kan ikke stemme over resultatet i hovedstaden.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy