Leder uten høyskoleutdanning
Helsesekretær Madelene ble avdelingsleder: – Vi trenger alle i dugnaden
NY I JOBBEN: Madelene Berger liker den nye jobben som avdelingsleder veldig godt. – Jeg håper den vil gi meg nye muligheter også etter pandemien, sier hun.
Guro Gulstuen Nordhagen
Helsesekretær Madelene Berger fikk i oppgave å være koordinator på koronakontoret da pandemien kom. I forrige uke ble hun avdelingsleder for koronasentrene i Halden.
guro.gulstuen.nordhagen@fagbladet.no
– Jeg har alltid tenkt at jeg må ha en bachelor for å være god nok, sier den nytilsatte avdelingslederen ved testsentrene i Halden.
Da etterspørselen etter testpersonell og kapasitet økte i august, meldte Fagforbundets leder at medlemmene var klare til dugnad.
– Jeg vil selvfølgelig bidra!
Madelene Berger er en av dem og har vært med på dugnaden siden mars.
– Jeg vil selvfølgelig bidra! Det å teste var en dørstokk å klatre over første gangen, men det er ikke så vanskelig, sier hun.
• Her er oppskriften: All smitte ble sporet og isolert på omsorgssenteret
Ansvar for 30 ansatte
Nå sitter hun med ansvaret for opptil 30 ansatte ved de nye testsentrene på Os og på Svinesund.
– Det har vært mer enn 100 prosent nå i oppstarten, men jeg ser det begynner å roe seg litt, sier den blide trebarnsmoren.
Hun var opprinnelig ansatt som helsesekretær ved enhet helsehus i Halden kommune. I mars ble hun en del av testteamet, som da var mobilt og testet folk hjemme.
– Da vi flyttet inn til legekontoret, fikk jeg rollen som koordinator. 15. august ble det godkjent at jeg skulle settes inn som avdelingsleder, sier hun.
• Høie: Det må være trygt for barnehageassistenter og sykepleierne i kollektivtransporten
Hun trives godt med den nye jobben og arbeidsoppgavene, og får gode tilbakemeldinger fra de ansatte.
Alle stillingene i forbindelse med koronatesting er engasjementer som i første omgang vil vare ut året.
– Jeg håper jo at det vil vare lenger, hvis det er lov å si, ler hun.
GJENNOMKJØRING: I teltet utenfor gamle Os skole i Halden blir bilister testet. Her er avdelingsleder Madelene Berger sammen med testpersonell Karoline Krogstad og Siv Langøy (bak). De to er for øvrig sykepleier og helsesekretær.
Guro Gulstuen Nordhagen
Stor pågang
Selv om den største pågangen av testing har vært i de største byene, har behovet for større testkapasitet meldt seg også i Halden.
I forrige ukes rapport fra FHI er de klare på at situasjonen må endres.
«Dagens situasjon er ikke bærekraftig og bør raskt forberedes. Misforholdet mellom etterspørsel og kapasitet må rettes opp slik at man har mulighet til å følge de gjeldene testkriteriene,» står det i rapporten.
I august åpnet enda et testsenter I Halden.
På Os skjer testingen i et telt utenfor gamle Os skole. Inne i gymsalen sitter telefonvaktene og svarer på opptil 300 samtaler daglig.
Testsenteret på Svinesund ligger på parkeringsplassen utenfor tollkontrollen på svenskegrensen. Der har det vært godt med trafikk siden åpningen 25. august.
Tester i bilen
Begge testsentrene er basert på gjennomkjøring og foregår ved at helsepersonell foretar en test mens vedkommende blir sittende i bilen. Hele prosessen er over på få minutter.
– På Svinesund ble hele stasjonen, med telt, brakker, vann, strøm og internett satt opp på under en uke. Det har gått overraskende bra, sier Madelene Berger.
Til sammen har de testet opp mot 250 personer på en dag på de to stasjonene.
– Vi er en veldig god gjeng som jobber her. Alle er positive og innstilt på å bidra best mulig i dugnaden, sier hun.
Heltid er nøkkelen
Det er flere av Fagforbundets medlemmer som er med på testdugnaden. Som Madelene, er det også flere som har trådt inn i lederstillinger ved ulike koronasentre og testsentre.
• Debatt: – Forsvarlig kriseberedskap krever helsearbeidere i 100 prosent stilling!
Leder for Yrkesseksjon helse og sosial, Iren Mari Luther synes det er veldig gledelig.
– Ved siden av kompetansen de har, er den samlede kunnskapen og talent ulik hos mennesker, så det at Madelen får en lederstilling, viser at de hun har bevist av evner som koordinator har gjort at hun da har fått lederstilling i etterkant.
Luther har hørt om fagarbeidere som tas bort fra eller ikke er aktuell i lederstillinger nettopp fordi de ikke har høgskolebakgrunn, til tross for at de er godt egnet.
POSITIV: Leder for Yrkesseksjon helse og sosial, Iren Mari Luther, er glad for at flere av medlemmene er med på testdugnaden. – Er det noe pandemien har vist oss, så er det at vi trenger all, sier hun.
Birgit Dannenberg
– Helsesekretærer spesielt er en yrkesgruppe som det kan virke som man nærmest glemmer at er autorisert helsepersonell og har veldig viktig medisinsk-faglig kompetanse, sier hun.
Fagforbundet har mange yrkesaktive medlemmer som jobber som helsepersonell i ulike deler av helse- og sosialsektoren. Flere av disse jobber ufrivillig i deltidsstillinger.
– Vi mener at den beste, raskeste og enkleste måten å oppnå testkapasiteten helsedepartementer krever, er å tilby helsepersonell som «shopper vakter» for å kunne forsørge seg selv, heltidsstillinger.
Under pandemien har det oppstått flere situasjoner som følge av at helsepersonell har jobbet på flere ulike institusjoner.
Dette mener Fagforbundet det finnes en løsning på:
– Vi mener at heltid er nøkkelen til bedre helse – og sosiale tjenester. I en heltidsstilling har du bedre kjennskap til rutiner og systemer, og du kjenner pasienter og brukere bedre. Dette gir pasienter og brukere færre å forholde seg til, og de får større innflytelse og medvirkning i behandlingsforløpet sitt, sier Luther.