JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret

En ramme på 5,2 prosent. Betyr det at jeg får 5,2 prosent i lønnsøkning?

LØNNSOPPGJØR: Snart skal lønna di forhandles.

LØNNSOPPGJØR: Snart skal lønna di forhandles.

Brian Cliff Olguin

Frontfagsoppgjøret er dratt i land med en ramme på 5,2 prosent. Men hva betyr det egentlig for deg?

2024040814372420240409141737

redaksjonen@fagbladet.no

I helga ble partene i det såkalte frontfagsoppgjøret enige. Frontfaget er kort fortalt den delen av industrien som er utsatt for internasjonal konkurranse. Frontfagsmodellen skal sørge for at norske bedrifter beholder sin konkurransekraft.

Langt unna din arbeidshverdag, sier du?

Tja, muligens nærmere enn du tror.

Det som forhandles fram i dette oppgjøret, bereder grunnen for det du får i lønnsøkning. Og her er fasiten fra frontfaget i år: Den økonomiske ramma er på 5,2 prosent.

STARTEN: Lønnsoppgjøret begynte sent i mars, og partene kom til enighet søndag kveld.

STARTEN: Lønnsoppgjøret begynte sent i mars, og partene kom til enighet søndag kveld.

Erlend Tro Klette

Men hva betyr egentlig det? Hvis lønnsoppgjøret også i offentlig sektor skulle ende på 5,2 prosent – får DU en lønnsøkning på 5,2 prosent?

Nei. Den økonomiske ramma har ikke noe med hva slags type lønnstillegg som blir gitt. Ramma er arbeidsgivers økte utgifter som følge av oppgjøret. En ramme består av tarifftillegg, overheng og lønnsglidning. 

Overheng? Hvis du får 12.000 kroner i lønnsøkning fra 1. mai, betyr det at du får 1000 kroner mer i måneden resten av året. Det vil si at du får 8000 kroner i økt årslønn. Først året etter vil dette bli 12.000 kroner, fordi du da har fått den økte lønna hele året og ikke bare de åtte siste månedene. Forskjellen på 4000 kroner er lønnsvekst som kommer som en konsekvens av tillegget som ble avtalt året før, og skal være med i den økonomiske ramma det skal forhandles om.

Lønnsglidning? Dette er forskjellen på den lønnsøkningen som er avtalt og den økningen som faktisk har skjedd i løpet av et år. Det kan blant annet omfatte lønnstillegg som arbeidsgiverne gir etter forhandlinger med fagforeningene i lokale forhandlinger på de enkelte arbeidsplassene. Det kan også komme av at ansatte har gått opp i lønn på grunn av ansiennitetsopprykk. Dette skal altså også regnes inn i ramma.

Da blir det vel ingenting igjen? Jo da, ingen grunn til å bli nedtrykt! Prisveksten er anslått til å bli 4,1 prosent, og flere økonomer har spådd reell lønnsøkning i år.

Også fagforbundsleder Mette Nord er optimist etter enigheten i frontfagsoppgjøret:

– Dette gir et godt grunnlag for forhandlingene i offentlig sektor, mener hun.

LES OGSÅ: Må få 13 prosent lønnsøkning hvis arbeidsfolk skal «ta igjen det tapte»

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy