Pensjonistforbundets Jan Davidsen (t.v) og Fagforbundets Erlend Eliassen mener det trengs flere tiltak for å bedre matomsorgen i kommunene.
Knut A. Nygaard
ingeborg.rangul@fagbladet.no
Erlend Eliassen, som kaller seg selv en omreisende i matomsorg, pekte på at alle som jobber på sykehus, på sykehjem eller i hjemmebasert omsorg å jobbe sammen for å sikre en god matomsorg.
Antall eldre over 80 år vil dobles innen 2040. Samtidig har 114.000 sykdomsrelatert underernæring og 19,7 prosent av eldre hjemmeboende var i fjor i risiko for underernæring.
– Jeg tenker dette er toppen av isfjellet, sa Eliassen til de frammøtte på Bankgården i Arendal.
– Underernæring er en alvorlig diagnose, for det er en sykdom.
• Slik vekker kokken Erlend appetitten hos mennesker som knapt kan tygge og svelge
Erlend Eliassen, prosjektleder for bærekraftig matomsorg i helse- og omsorgstjenestene og leder for faggruppen for ernæringsfagarbeidere i Fagforbundet og Jan Davidsen, leder i Pensjonistforbundet innledet sitt foredrag om bærekraftig matomsorg i helse- og omsorgstjenestene med å understreke hvor viktig det er å jobbe sammen og på tvers.
• Tone er ikke redd for å være med folk som skal dø. – Det føles egentlig bra
Enormt matsvinn
Samtidig som eldre lider av underernæring, kastes 400.000 tonn mat årlig.
– Vi må snakke sammen. Dette handler ikke om lokal- eller sentralkjøkken. Det handler om rette folk i jobben.
Eliassen peker på at det er forskjeller fra kommune til kommune og også innad i kommuner og mellom sykehus på hvordan utfordringer med god matomsorg løses.
Han peker også på at alle pasienter skal kartlegges og handlingsplaner utarbeides slik at det er mulig å leve lengst mulig hemme. Konsekvenser av underernæring er flere innleggelse på sykehus, flere legebesøk, mer hjelp av hjemmetjenesten.
– Det er brannslukking hele veien og det har vi ikke råd til. Det er nok av Stortingsmeldinger og ikke mangel på dokumentasjon. Men det er viktig å holde trykket oppe.
• Meninger: Strikken kan ikke tøyes lenger i hjemmetjenesten
Styrke eldrerådene
Mye av matomsorgen ute i kommunene er ildsjeldrevet. Det er ikke lett å være ansatt og brenne for god matomsorg hvis ikke leder brenner for det samme.
Sammen med Pensjonistforbundet har Fagforbundet sett på ulike tiltak.
En ny fagskoleutdanning av kostverter starter opp til neste år, helhetlig forebygging av tiltak hjemme, alle skal få bo trygt hjemme og en bærekraftig matomsorg.
• Så mye mer ville Rakel (56) hatt i lønn om hun hadde jobbet i verftsindustrien og ikke på sykehjem
Jan Davidsen pekte på at vi blir flere og flere eldre som lever lenger, da er det viktig med riktig ernæring og ressurser til dette.
– Det er viktig å styrke fagligheten til eldrerådene.
Davidsen er opptatt av tilbud som spisevenn. Demente som bor hjemme vet ikke alltid om de har spist.
– Noen må sitte samme med dem og se at de får i seg maten.
Samarbeidet mellom Fagforbundet og Pensjonistforbundet kom i stand etter ønske fra ledere og ansatte på sykehusene. Davidsen håper at også kommunene vil henge seg på nå slik at det blir et faglig perspektiv på omsorgen og kompetansen på å lage den gode maten.
REVOLUSJON? Irene Sæterbø (33) var butikkansatt i 12 år på Europris. – Jeg ble overrasket da jeg fikk jobben, sier hun om sitt nye yrkesvalg.
Frøy E. Hamstad
Leder Jan Davidsen i Pensjonistforbundet mener rammen for trygdeoppgjøret bør være omtrent som lønnsveksten.
Håvard Sæbø
SA JA TIL 100 PROSENT: Eirik Stivold er ansatt som assistent, men han er nå i ferd med å ta fagbrev som helsefagarbeider.
Frøy E. Hamstad
VIL ADVARE: Kent-Ove Dahl pådro seg stor gjeld da han kjørte varebil for en underleverandør hos PostNord.
Martin Guttormsen Slørdal
STREIKEFARE: Det kan bli streik i Oslo kommune. Anna Elisabeth Uran er klar for å ta ut flere medlemmer.
Øystein Windstad
GOD LØNN: Gjennomsnittet for etatsjefer, kommunaldirektører og bydelsdirektører er nå på litt mer enn halvannen million kroner.
Colourbox.com