Med app til Prøysens univers

Noen steder blir du bedt om å slå av mobilen. På Prøysenhuset i Ringsaker blir du tvert imot oppfordret til å bruke den aktivt.

Hører du, Robert Eriksson?

Fagfolkene på arbeidsmiljø, Arbeidstilsynet og Statens arbeidsmiljøinstitutt, har levert svært kritiske høringsuttalelser til forslagene om endringer i arbeidsmiljøloven.

Behandler både tenner og redsel

Skrekkslagne pasienters første kontakt er som oftest tannhelsesekretæren. Noen trenger flere besøk før Merethe Karlsen overhodet får dem til å sette seg i tannlegestolen.

Mistet AFP etter anbudsrunde

Da Norges første asylmottak åpnet for 28 år siden, sto Inger Hunsdal Johansen i resepsjonen. Fire anbudsrunder senere møter du henne fortsatt i første linje. Men noe er forandret: I begynnelsen av september forsvant retten til AFP for 63-åringen.

Når natta blir lang

Ett har de felles – arbeiderne LO-Aktuelt fulgte en måneklar natt i Drammen. De trives med jobben. Men nattarbeid sliter på helsa.

Arbeidsministeren hoppet over EU-lov

Hvis regjeringens forslag til endringer i arbeidsmiljøloven blir vedtatt, kan ESA komme til å gripe inn.

Frykter for tjenestene i Oslo

Etter flere år med kutt i budsjettene til bydelene i Oslo kommune, frykter nå Fagforbundet at velferdstjenester vil bli lagt ned.

Sanner vil fjerne ventelønn

Det går mot slutten for ventelønn for statlige ansatte som blir overflødige.

Vant over kommunen – fikk etterbetalt over 100.000 i pensjon

Anne Marie Strand jobbet over 20 år i kommunen, men endte som minstepensjonist. Hun klandret seg selv for ikke å ha tenkt på pensjon i tide. Så viste det seg at feilen lå hos arbeidsgiveren.

Fagforbundet mobiliserer mot frislepp for løsarbeid

I dag går høringsfristen for innspill til regjeringens forslag om bruk av midlertidig arbeidskraft ut. Fagforbundet er tvert avvisende til forslagene.

Klima veier tungt i Arendal

Det nytter ikke å slanke seg uten badevekt, sier klimarådgiver Ragnhild Hammer i Arendal, kommunen som bokfører utslipp for å bli best på miljø.

LO åpner for utvidet prøvetid

Bedre enn flere midlertidig ansatte, mener LO.

Klar tale til regjeringen

– Vi vil ikke ha flere midlertidige ansettelser, fastslår en gjeng ansatte i Skrubbelund barnehage. De har møtt opp på Youngstorget sammen med et par tusen andre for å forsvare arbeidsmiljøloven.

Ingen streik i e-verkene

Rett før midnatt ble det enighet i meklingen for de kommunale e-verkene.

Stipend for én million kroner

Kompetanse og kreativitet må til for at pasienter med demens får god omsorg. Nasjonalforeningen deler derfor ut stipend til ansatte i demensomsorgen.

Selger brusmaskin laget i strid med folkeretten

Det israelske selskapet SodaStream har sin hovedfabrikk på okkuperte Vestbredden i Palestina. Produkter fra selskapet står i hyllene til en rekke norske butikkjeder.

Vil kutte i permisjonen

Kortere fødselspermisjon vil styrke kvinnenes stilling i arbeidslivet, mener NHO.

Masserettssak etter Tromsø-blokade

41 aksjonister på tiltalebenken.

– Byråden var mest opptatt av å sjekke sms

Næringsbyråd Hallstein Bjercke (V) i Oslo fikk sitt pass grundig påskrevet av den tidligere ledelsen i Oslo Vei AS, da skandalekonkursen for to år siden var til åpen høring onsdag. Ifølge dem var han fullstendig uinteressert i selskapet.

Ingen streik i private barnehager

Partene i PBL-oppgjøret ble enige om et anbefalt resultat på overtid av meklingsfristen natt til lørdag.

Renholderne sparkes ut i uvisshet

– Du våkner opp om natta, og dette er det første du tenker på. Ungene tar det også hardt, og spør «Hva skal du gjøre nå, mamma?»

Tidligere busstopper i maratonrettssak

Mandag startet en syv uker lang rettssak i en av tidenes største korrupsjonssaker i Norge.

Løser Argentinas søppelproblem med paven på lasset

Under krisen i 2001 trakk tusenvis av argentinere ut på gata for å sortere og resirkulere søppel. De ble kjent som «los cartoneros». I dag er de godt organisert og får støtte fra selveste paven.

Best på å redde

Ringerike brann- og redningstjeneste seiret for andre år på rad i NM i hurtigfrigjøring – mesterskapet der brann og redningsfolk, ambulanse og politi kappes om å redde forulykkede raskt og trygt.

Verdalingen Robert Eriksson trenger ikke gå over bekken for å hente vann

Allerede i 1993 inngikk verkstedklubben på Aker Verdal en avtale med bedriften om midlertidige ansettelser. Da avtalen ble evaluert etter et år, ble konklusjonen av avtalen ble sagt opp, skriver tidligere klubbleder Stein Aamdal.

Sverigedemokratene nest størst blant LO-medlemmene

Sosialdemokratene fikk lav oppslutning blant arbeidstakerne.

Forsvarsbygg mister renholdet i Forsvaret

Over 350 arbeidsplasser i fare.

Stoppet vaskeristreiken

Streiken blant 190 lavlønte vaskeriansatte er over etter at arbeidsminister Robert Eriksson i natt varslet bruk av tvungen lønnsnemnd. Industri Energi beskylder arbeidsgiverne for uverdig spill.

Fiskere i Gaza mistet levebrødet

GAZA BY : – Abdelsalam al-Essi valgte ikke selv å bli fisker. Han fikk jobben etter faren sin, som fikk den etter sin far, som fikk den etter sin far igjen. Kjeden strekker seg generasjoner tilbake i tid.

Arbeidsgivere støtter streikekrav

NHOs konkurrenter på arbeidsgiversiden er enige i de streikende HKernes krav om lik lønn i hele varehandelen. Mandag trappet HK streiken i de NHO-tilsluttede butikkene.

LO vil ha tak i ingeniørene

Fem LO-forbund i felles satsing for nye ingeniørmedlemmer.

– Tillitsvalgte må stille større krav til kommunale innkjøp

Hvis offentlig sektor blir flinkere i anskaffelsesprosesser, kan den spare felleskassa for ti milliarder hvert år, ifølge innkjøpsveteran i Oslo kommune.

Yalda får bli i Norge

Yalda (11) får bli på regjeringens engangsløsning for asylbarn.

Slutter i protest mot privatiseringen

10 av 14 ansatte i Asperud barnehage slutter. De nekter å gå ned i lønn og pensjon når høyrebyrådet i Oslo skal selge ti barnehager.

Spilte for Gaza

Norske artister får mange tilbud om å stille opp på veldedighetskonserter. – Det er viktig å velge sine saker, mener Kaja Gunnufsen. I går spilte hun og en rekke artister for Gaza på Rådhusplassen.

Masseflukt fra privatiserte barnehager

Ansatte i fleng slutter fra barnehagene høyrebyrådet i Oslo skal privatisere. Rundt 1/3 av de ansatte har levert inn oppsigelsen eller pensjonert seg før tiden.

Terje (52) fikk kreft – kjemper for erstatning

– Vår yrkesstolthet gjør at vi fortsetter å røykdykke selv når det bare dreier seg om materielle verdier. Kanskje det er på tide å spørre om det er verdt prisen, sier brannkonstabel Terje Sørensen.

380 milliarder uten kontroll

Offentlig sektor er en uprofesjonell innkjøper, og dermed lett bytte for private firma som selger velferdstjenester, hevder innkjøpsveteran Krister Persson. Han ber tillitsvalgte våkne opp og stille krav.

Nå kan du ta fagbrev som byggdrifter

Nå kan de som ønsker fagbrev som byggdrifter, begynne på teoriutdanningen.

En av fem sykepleiere har opplevd vold og trusler på jobb

Mange som utsettes for vold og trusler på jobb, rapporterer ikke om det.

Fagforbundet deler ut 20 millioner til medlemmene

Stipendet hjelper reklamemannen Øyvind Nordlie til å skaffe seg en helt ny utdanning. Han går fra reklame til omsorg.

Stolt av å ta helsefag

Når Sarah Hassel og Monica Åsmul forteller at de går på helse og omsorg, sier medelevene: «Å, du skal tørke folk i ræva!»

Skal det være en barnehage eller 10?

Oslo kommune selger nå ut 10 barnehager til private barnehageeiere. De som i dag jobber i barnehagene, er med på lasset. De ansatte er bekymret for pensjon, bemanning og ekstrautgifter for foreldrene.

Storkonsert for Gaza

Mannskoret, Stein Torleif Bjella og Don Martin er blant trekkplastrene som trår til i en storstilt konsert for Gaza på Rådhusplassen i Oslo onsdag.

Brudd i asylmottak-forhandlinger

Fagforbundet og NHO kom ikke til enighet i tarifforhandlingene for blant andre ansatte i asylmottak og private kinoer.

Barnehageansatte taper millioner i pensjon

Dina Helene Stefanussen (62) har jobbet 26 år i barnehage. Da arbeidsgiveren sa opp tariffavtalen med PBL, forsvant Dinas AFP-rettigheter med et pennestrøk. Dina og opp mot 40 av hennes kolleger over 55 år taper en million kroner hver.

Tannhelse - velferdsstatens siste hull

Slår du hull i hodet, blir du lappet sammen på helsevesenets regning. Har du hull i tennene, må du betale behandlingen selv. Nå krever Fagforbundet ungdom at regjeringen setter tannhelse på dagsorden.

På flukt til en usikker framtid

TEL AVIV: Den borgerkrigslignende tilstanden i Libya har sendt egyptiske gjestearbeidere på flukt. Det gir Egypt nye, vanskelige problemer.

27-åring dømt for Nav-drap

Den 27-år gamle mannen som drepte en kvinnelig saksbehandler ved Nav Grorud i august i fjor, er dømt til tvungent psykisk helsevern.

Offentlig busstjeneste er nesten historie

Kun to av ti busskilometer, kjøres nå i offentlig regi. Resten av bussrutene er konkurranseutsatt, viser en fersk oversikt fra NHO.

Bryggesjauerne gir seg aldri!

– Sammen skal vi vinne denne kampen - uansett hvor lang tid det tar å få arbeidsgiverne i kne. Men i kne skal de!

LO er aksjonsklar

Hvis ikke regjeringa hører på fagbevegelsen, blir det aksjoner over hele landet

Tyrkisk selskap overtar Oslo havn

Oslo kommune satt driften av Oslo containerhavn ut på anbud tidligere i år. Nå overtar det tyrkiske selskapet Yilport Holding både havna og de kommunale kranførerne.

Åpen for politisk streik

Flere LO-topper er åpne for politisk streik mot midlertidige ansettelser.

Klæbu: Stor kommune uten nye læreplasser

Bare 15 av 48 kommuner i Sør-Trøndelag oppfyller målet om en læreplass per 1000 innbyggere.

Enig med Virke om spesialisthelsetjenesten

De ansatte i spesialisthelsetjenesten i institusjoner som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Virke, får et generelt tillegg på 3,5 prosent.

Først markering, så generalstreik

– Regjeringa skal ikke være i tvil om hva fagbevegelsen mener om forslaget om å endre arbeidsmiljøloven, sier LO-leder John-Peder Denstad i Trondheim.

Phoenix Haga reddet

Behandlingsinstitusjonen for rusavhengige, Phoenix Haga, får ny avtale om behandlingsplasser etter flere år med usikkerhet.

Stor misnøye med regjeringens arbeidslivspolitikk

Svært få jubler over regjeringens arbeidslivspolitikk. Bare en av ti arbeidstakere er fornøyd, mens hver andre offentlige ansatte mener den er direkte dårlig.

Tillitsvalgte frykter for likestillingen

På standen til Fagforbundet på Arendalsuka grøsser de tillitsvalgte ved tanken på at regjeringen nå skal gjøre det lettere å ansette folk på midlertidige kontrakter.

Norske fagforenings- topper i Palestina

Denne uka er Mette Nord, leder av Fagforbundet og Liv Tørres, generalsekretær av Norsk Folkehjelp på besøk i Israel og de palestinske områdene sammen med Sofie Jenssen, Stein Guldbrandsen og Ingeborg Moa.

– En dårlig oppskrift

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener reformene i arbeidslivet ikke vil øke produktiviteten slik regjeringen hevder.

Mener svarene var gitt på forhånd

LO mener regjeringen ikke bryr seg om fakta og forskning når den nå vil endre arbeidsmiljøloven. LO, Unio og YS fikk også nei til utsatt høringsfrist om midlertidige ansettelser.

Sørafrikansk arbeidsliv kan lære av Norge

Trepartssamarbeid er en god modell for Sør-Afrika, sier representant fra Fagforbundets søsterorganisasjon i landet.

Frisørstreiken er over

Etter 15 dager i streik går frisørene i dag tilbake til arbeidet – med et solid påslag på minstelønna.

– Streiken har skapt samhold

Frisørene som har streiket i Kristiansand er glade for å ha økt minstelønna, men lover å kjempe videre for bedre betingelser.

Minstelønna opp 5.000 kroner

Dyrepleierne får et generelt tillegg på 75 øre i timen, og minstelønnssatsene heves med 5000 kroner i året.

Minst 8500 kroner til kirkeansatte

Oppgjøret for de kirkeansatte endte med et generelt tillegg på 2,15 prosent, minimum 8500 kroner.

Faneproletariatet samles til kamp

Nesten 80 faner fra foreninger, LO-avdelinger og forbund var samlet til en kraftfull markering mot regjeringas forslag til endringer i arbeidsmiljøloven.

Minstelønna opp 7.000 kroner

Oppgjøret for ansatte i private sykehjem endte med et generelt tillegg på 75 øre i timen og at alle minstelønnssatser heves med 7000 kroner.

Løser Argentinas søppelproblem med paven på lasset

Under krisen i 2001 trakk tusenvis av argentinere ut på gata for å sortere og resirkulere søppel. De ble kjent som «los cartoneros». I dag er de godt organisert og får støtte fra selveste paven.

Privatisering provoserer i Moss

For to uker siden overtok Norlandia Care driften av et kommunalt sykehjem i Moss. Nå er prisen kjent. Den er åtte millioner kroner høyere enn det som var budsjettert for drift i kommunal regi.

Eriksson trosser motstand

Aktivitetsplikt for sosial- hjelpsmottakere vil koste en halv milliard, advarer KS.

Sier skottene ja?

SKOTTLAND: 18. september går skottene til urnene for å si ja eller nei til løsrivelse fra Storbritannia.

Ingen kinostreik

500 ansatte i kinoer, asylmottak og barnevernsinstitusjoner har fått ny tariffavtale etter at Fagforbundet og NHO ble enige etter mekling.

Full krangel om tiger eller naziknusende slegge

Knus-nasismen-statuen kan ikke stå på samme plass som Oslo-tigeren, mener Christian Ringnes. Hvis noen må gå, er det tigeren, mener Osvald-komiteen.

Minst 8500 i HUK-oppgjøret

Ansatte i helseinstitusjoner og barnehager som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Virke har fått det samme resultatet som de kommunalt ansatte.

Møtt av illsinte demonstranter

Men helseminister Bent Høie (H) står fast ved sin avgjørelse om sykehusene på Rjukan og i Kragerø.

Frisørstreiken er over

Etter 15 dager i streik går frisørene i dag tilbake til arbeidet – med et solid påslag på minstelønna.

På vei mot en grønnere kommune

Når nordavinden uler og gradestokken viser tjue minusgrader, er det ikke så lett å forestille seg at vi står overfor en global oppvarming som kan bli ødeleggende for kloden vår.

Portrett
BILDESERIER
VIDAR ERIKSEN

Tegninger fra Vidar Eriksens faste spalte i Fagbladet