JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kvinnedagen 8. mars:

Fri abort i fare

Reservasjonsrett er et angrep på kvinners rettigheter, mener Fagforbundet som oppfordrer alle til å ta på seg røde strømper på kvinnedagen 8. mars.

Reservasjonsrett er et angrep på kvinners rettigheter, mener Fagforbundet som oppfordrer alle til å ta på seg røde strømper på kvinnedagen 8. mars.

Gina Barstad

Gamle paroler om rett til fri abort er hentet fram igjen foran 8. mars. Reservasjonsrett for leger er et angrep på abortloven, mener Fagforbundet som oppfordrer til å markere kvinnedagen i rødt.

2014030712000020230821171436

sidsel.hjelme@fagforbundet.no

– I dag burde vi snakket om hvor vi skal gå videre, men i stedet opplever vi et solid tilbakesteg for kvinners rettigheter, sier Sara Bell i Fagforbundet Bergen.

Under Fagforbundets landsmøte sparket Bell i gang Rød Strømpe-aksjonen i protest mot Høyre- og Frp-regjeringens varslede reservasjonsrett for leger i abortspørsmål. Nå mobiliserer Bell og tusener av andre foran kvinnedagen 8. mars. Abortsaken er blant hovedparolene i alle de store byene.

– Dette blir den viktigste 8. mars på mange år, sier Sara Bell.

– Vi har oppfordret alle til å dra på seg røde strømper, og jeg tror det blir mange av dem på arrangementet på kvinnedagen.

En vekker

Da nåværende abortlov ble vedtatt i 1975 trodde de fleste at abortkampen var vunnet en gang for alle.

– Eldre kvinner som var med på abortkampen på 1960- og 70-tallet er rasende. Men har kvinner i reproduktiv alder tatt den virkeligheten vi når står overfor inn over seg?

– Jeg tror en del unge ikke forstår hvilke rettigheter de har før de blir borte. Men heldigvis ser det ut som de nye realitetene har vekket mange, og at de innser at de nå må ut og kjempe mot reservasjonsretten, sier Sara Bell.

Motstanden øker

Reservasjonsretten er et resultat av regjeringsforliket mellom Høyre, Frp, Venstre og Krf, og gjør at stortingsrepresentanter som tidligere har stått opp og støttet eksisterende abortlov, nå er forpliktet til å stemme for innskrenkningene.

I befolkningen for øvrig har forslaget møtt stor motstand. En undersøkelse InFact utførte for VG i begynnelsen av februar viser at to av tre sier nei til reservasjonsretten, og motstanden ser ut til å øke – også blant Høyre-velgere.

Rammer sårbare kvinner

Helseminister Bent Høie (H) har uttalt at legers reservasjonsrett bare skal gjelde hvis det ikke går ut over kvinners rettighet til rask henvisning. Han har skissert en løsning der kommunene selv får ansvar for hvordan reservasjonsretten skal praktiseres. En ordning flertallet av norske ordførere har sagt at de er svært kritiske til.

Fagforbundet mener at reservasjonsretten er uakseptabel, uansett om det er kommunene eller staten som skal ha ansvar for den.

– Regjeringens forslag om å innføre en reservasjonsordning for leger er en omkamp om abortloven. Dette er et angrep på kvinners rettigheter og vil ramme kvinner i en sårbar situasjon, og vil føre til at kvinner ikke får likeverdige helsetjenester, sier Fagforbundets leder Mette Nord som oppfordrer både menn og kvinner til å trekke i rødt og markere kvinnedagen.

Se også: Røde strømper mot reservasjonsretten

Abortkamp er klassekamp

Sara Bell mener at omkampen om abortloven også har et klasseperspektiv.

–Veldig mange i dagens Norge tar sine egne privilegier for gitt, tenker at det er noe naturlig i at de har rettigheter, sjøltillit og mange valgmuligheter. Jeg tror ikke de klarer å sette seg inn i hva det vil si å være utsatt eller sårbar, sier Sara Bell.

Hun mener vi må vokte oss for å bli et to-tredjedels samfunn der den privilegerte majoriteten har det bra og ikke kjenner eller bryr seg om den siste tredjedelen.

– Slike polariseringer i samfunnet er en konsekvens av økte klasseskiller. Kampen om reservasjonsretten er også en klassekamp hvor de kvinnene som trenger mest støtte og hjelp får beskjed om å klare seg selv, sier Sara Bell.

Reservasjonsretten

• Norske kvinner fikk rett til fri abort med abortloven som ble vedtatt i 1975.

• Enkelte allmennleger har nektet å henvise pasienter til abort av samvittighetsgrunner.

• I 2011 fastslo regjeringen ved Helse- og omsorgsdepartementet at fastleger ikke har frihet til å følge sin egen samvittighet i abortsaker.

• Etter valget i 2013 inngikk KrF, Høyre og Frp en avtale om å sikre fastleger reservasjonsmulighet i abortsaker.

• Forslaget om reservasjonsrett er på høring med frist 30. april 2014.

• 15.000 norske kvinner tar abort hvert år.

Veldig mange i dagens Norge tar sine egne privilegier for gitt, og klarer ikke å sette seg inn i hva det vil si å være utsatt eller sårbar.

Sara Bell, tillitsvagt i Fagforbundet Bergen

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy